donderdag 30 oktober 2008

Kim in pierenland

Pyongyang, 29 oktober 2008, 14:57. De openbare televisie onderbreekt haar programma's voor een speciaal nieuwsbericht. De teergeliefde roerganger Kim Jong-il is niet langer.

Het openbare leven valt stil in de geïsoleerde schurkenstaat. In nauwelijks 13 uur bouwen dwangarbeiders een mausoleum voor de aflijvige tiran. Tienduizenden rouwenden komen de vader van de natie een laatste groet brengen.

Van overal te lande komt een niet aflatende stroom van bedevaarders op gang. Boeren, arbeiders, vissers, straatvegers, maar ook leraars, bedienden en dokters sluiten zich aan bij de processie richting hoofdstad Pyongyang.

Het verdriet is onbeschrijflijk. De beelden op tv hartverscheurend. Een week lang houden rouwende Noord-Koreanen de wacht bij Kims mausoleum. China, het enige land dat Pyongyang te vriend wist te houden, stuurt een rouwdelegatie.

De begrafenis van de betreurde despoot wordt bijgewoond door maar liefst twee miljoen mensen. Uit respect worden de weinige klokken in Noord-Korea stilgezet op 14u57, het moment waarop het de Almachtige beliefde één van zijn nietige onderdanen tot stof te laten wederkeren.

De ontnuchtering volgt snel. De Koreaanse Arbeiderspartij, Kims onderdrukkingsinstrument bij uitstek, is niet zinnens de teugels te vieren. Maar... het volk mort, spontane stakingen barsten los, in de Pyongyangse straten wordt geplunderd, studenten nemen het voortouw in de nieuwboren omwenteling. Kortom, een nieuw Tienanmen is in de maak.

Wat vermag het zieltogende Noord-Koreaanse Volksleger nog? Onderbewapend en ondervoed schaart het zich achter de oproerlingen. De Noord-Koreaanse Volksrepubliek blaast haar laatste adem uit. Met de zuiderburen in Seoel worden gesprekken aangeknoopt, de Wiedervereinigung is na 55 jaar eindelijk in zicht.

....

copyright Associated Press Photo
Kim Jong-il, alive and kidding
Is dit het toekomstperspectief van een zo dikwijls verguisde staat? Misschien wel, misschien niet. De geschiedenis - of beter de toekomst - zal het uitwijzen. In elk geval draait de geruchtenmolen over Kim Jong-ils gezondheidstoestand op volle toeren. In september verscheen hij namelijk niet op de militaire parade ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van het gevierde regime.

Op verzoek van Kims zoon Kim Jong-nam zou bovendien de vermaarde Franse hersenchirurg François-Xavier Roux overgevlogen zijn naar Pyongyang. Roux' staf liet niets los over zijn verblijfsplaats, maar het Franse persagentschap ontving wel een sms met de melding dat hij in Peking vertoefde.

"De Franse journalisten hebben zich laten manipuleren door de Japanse media" verklaarde Roux ondertussen. Hij zou in Peking een congres bijwonen van de Société de neurochirurgie de langue française... Waarom Franstalige neurochirurgen in Peking zouden moeten congregeren is hier uiteraard van generlei tel.


De Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten hebben inmiddels uitgevogeld dat Kim waarschijnlijk getroffen werd door een herseninfarct.


Desalniettemin, waar rook is, smeult misschien het vuur van een in der haast gesmoorde revolutie...


[Le Point]