woensdag 22 oktober 2008

Gezworen Maagden

Een van de best bewaarde geheimen uit de Balkan is dat sommige mannen er eigenlijk vrouwen zijn. Wanneer je in Albanië een oude man aanspreekt om de weg naar de bakker te vragen, en deze je vraag met een hoog stemmetje beantwoordt, heb je waarschijnlijk met een 'gezworen maagd' te maken. Het zijn vrouwen die om uiteenlopende redenen de keuze hebben gemaakt om de sociale rol van man over te nemen. Spijtig genoeg is dit uniek sociaal verschijnsel bijna volledig verdwenen uit onze geliefde Oostenstreek en dit in tegenstelling tot onze Westerse samenleving, waar steeds meer mensen om een geslachtsverandering vragen. Tijd voor een woordje uitleg.

Sociale rol in plaats van geslacht

Het grote verschil tussen geslachtsveranderingen hier en in de Balkan zit hem in de beweegredenen voor zo'n veranderingen. Westerse transseksuelen willen een andere sekse aannemen omdat ze niet tevreden zijn over hun geslacht. Ze willen vrouw of man zijn, een penis of een vagina hebben. In Oost-Europese landen daarentegen gebeurde het meer omdat het moest. In plaats van het geslacht van een man te willen, moeten zij de sociale rol van man opnemen. En dit om twee redenen.

Tekort aan mannen

Allereest omdat er lange tijd een tekort geweest is aan mannen in de Balkan. Door onderlinge oorlogen en de Ottomaanse Overheersing moesten clans en gezinnen op zoek naar vrouwelijke vervangers voor hun verdwenen mannen. Niet alleen namen zij hun sociale rol over, ook de uiterlijke verschijnselen van een man moesten overgenomen worden. En zo ontstonden deze mannelijke vrouwen eerder uit noodzaak.

Maagd blijven als straf

Daarnaast kent het fenomeen nog een andere oorsprong. De meest van die gezworen maagden zijn van rol gewisseld voor de eer van hun familie. Wanneer zij weigerden te trouwen met een aangewezen man, kon het wel eens voorvallen dat de familie van de man wraak nam op de vader of de broers van het meisje.

In die tijden was er maar één manier om zo'n geschil op te lossen. De vrouw moest verklaren een maagd te zijn gedurende haar leven en de rol van een man over te nemen. Concreet betekende dit dat ze niet met iemand anders kon trouwen. Vandaar ook de naam: Gezworen Maagden.

Het feit is wel dat deze manvrouwen aan hun laatste exemplaren toe zijn. Volgens verschillende bronnen zouden er nog maar een 20-tal in leven zijn. Dus als je in de Balkan nog eens een rijpere man tegen het lijf loopt, die na een avondje stappen uiteindeljk een vrouw blijkt te zijn, schrik dan niet. Prijs jezelf eerder gelukkig. Je hebt immers een interessant sociologisch verschijnsel van dichtbij kunnen bewonderen.

Het zijn rare jongens, die Balkanezen

Geen opmerkingen: