maandag 13 oktober 2008

Big Balkan Beats

Soms weet je gewoon wanneer een genre 'big' zal worden. Althans dat gevoel heb ik toch steevast. Niet dat het niets geworden is met de Nederhop, de Latinschlager of de Argentijnse polka, maar van een echt succesgenre konden we niet spreken. Met 'big' bedoelt men echt groot. Op wereldveroverende schaal dan. We zijn nog zeker niet zo ver, maar ooit staat u te dansen op de heerlijke klanken van de Balkan Beats. Dat staat nu reeds vast. Het concept is zeer eenvoudig. Meng traditionele oostblok-ritmes en instrumenten met Westerse beats en je verkrijgt plaatjes die vreemd genoeg zeer dansbaar zijn.

De balkan overal

Ontstaan in -waar kan het ook anders- de Balkan en verspreidt via buur Duitsland, lijkt dit exportproduct nu ook België te bereiken. Gogol Bordello en Balkan Beatbox speelden vorig jaar respectievelijk Dour en de Ancien Belgique plat. Madonna maakte haar eerste film samen met de zanger van die Gogol Bordello. Een DJ-duo uit Boechout, Laston en Geo, fabriceerden een hippe mash-up van Daft Punks' Technologic en Mahala raï bandas' zigeunerhitje Mahalageasca. Succes in het buitenland volgde. De veelbekeken film Borat werd ondersteund door een Balkan soundtrack, en dat viel ook in Belgïe in de smaak. Nog steeds niet overtuigd dat ook jij al in aanraking gekomen bent met het genre? Dj Shantel en zijn Bucovina horen tegenwoordig standaard bij een geslaagd feestje, en lezers van deze blog gaan naar geslaagde feestjes.

Een mash-up van culturen

Aan de basis van dit idee ligt het brein van één man: DJ Soko. Als immigrant uit het voormalige Joegoslavië vestigde hij zich in Berlijn. Van daaruit begon de DJ muziek uit zijn streek te verzamelen om ze voor zijn collega - immigranten te kunnen spelen, zonder daarbij rekening te houden of iets bosnisch, albanees, servisch of slovaaks was. Heel edelmoedig van de man, die om zijn punt van samenhorigheid nog wat meer te verduidelijken, er ook nog een Westerse beat tussenmixte. Of hoe muziek kan ontstaan uit politieke spanningen en een goed commercieel idee. De drie succesvolle 'Balkan Beats'-CD's zijn te koop in de betere platenhandel, laten we dat vooral niet vergeten mee te geven.

Volgende YouTube-links voor jullie geselecteerd.

Mahalageasca
Gogol Bordello
Bucovina







Geen opmerkingen: