woensdag 22 oktober 2008

Ik kom je afmaken

Al vier jaar behoort Polen tot het kruim van de 's werelds beschaafdste continent. Op 1 mei 2004 traden de fiere Polen namelijk toe tot de Europese Unie.
Dat je veertig jaar communistische insubtiliteit niet zomaar van tafel gooit, wordt echter nog te pas en te onpas pijnlijk duidelijk.
copyright prezydent.plDe Poolse politiek wordt bemoeilijkt door een klimaat van cohabitation, met een conservatieve, oer-katholieke president en een liberale, westersgezinde premier. Voor het alziende en onverbiddelijke oog van Europa zette president Kaczyński vorige week de Poolse natie te kakken.
Hij stormde toen een EU-meeting binnen om zijn plaats naast premier Tusk op te eisen. Volgens de grondwet heeft hij recht op de stoel van delegatieleider, maar in Polen zit zijn partij (en die van zijn broer) in de oppositie.

Madeliefje

Ook voor zijn eigen volk had Kaczyński een schertsvertoning in petto. Na een interview voor het Poolse tv-station TVN24 bromde hij de sterreporter Monika Olejnik het volgende toe: "Madeliefje, madeliefje, je staat op mijn zwarte lijst. Ik beklaag je, want ik kom je afmaken en noch de veiligheidsdiensten noch de tv-bonzen zullen dat kunnen verhinderen."
Madeliefje zou de codenaam zijn waaronder Olejnik bekendstond als informante bij de communistische geheime diensten.
Kaczyński bood Olejnik al snel zijn excuses aan en deed dat met de nodige Poolse flair: hij stuurde een bloemist op haar af met elf rode rozen en verontschuldigde zich telefonisch.
Olejnik aanvaardde de excuses en daarmee is het incident gesloten.
Het was overigens niet de eerste aanvaring van de president met het onafhankelijke station TVN24. De gebroeders Kaczyński beschouwen het tv-kanaal als een old boys netwerk van voormalige communistische geheimagenten (vandaar de codenaam Madeliefje). Een serieuze bedreiging voor de Poolse staat dus.
Buitenlandse waarnemers zien in Kaczyński's optreden dan weer een bedreiging voor de persvrijheid in het Centraal-Europese land.

Unabomber

Volkomen naast de kwestie, maar niettemin saillant: wie in Google "kaczynski" intikt, stoot niet alleen op de Poolse president annex stokebrand, maar ook op Theodore Kaczynski, alias de Unabomber.
copyright Reuters
FBI-schets van de Unabomber
Deze dolgedraaide Amerikaanse universiteitsprofessor zaaide tussen '78 en '95 terreur door middel van per post verstuurde bompaketten. Zijn daden eisten 3 levens en 23 gewonden. Hij wilde ermee de aandacht vestigen op het uithollen van de menselijke vrijheid door moderne technologieën.
In tegenstelling tot zijn Poolse naamgenoot slijt Teddy zijn broek in de bak.

Geen opmerkingen: