maandag 24 november 2008

"Wete wa da z'in Itoalië zeggen? Tie aamow!"

Wit-Rusland en aanrijdingen, meestal worden ze in een adem vernoemd met Willy Sollie. Deze onfortuinlijke buschauffeur werd in Wit-Rusland veroordeeld tot het strafkamp, na een ongeval waarbij vier Tsjernobylkinderen om waren gekomen. Gelukkig verleende de immer rechtvaardige staatschef van dit mysterieuze oord, die hier eerder al uitvoerig aan bod kwam, onze landgenoot gratie.

Barbara Sarafian (Matty)
en Jurgen Delnaet (Johnny)
Vanaf vandaag krijgt die eerder lugubere associatie echter een volkomen nieuw élan. Onze eigenste Vlaamse kaskraker Aanrijding in Moscou viel er op het lokale filmfestival Listapad namelijk in de prijzen. Barbara Sarafian ging lopen met de prijs voor beste actrice. Ook de speciale prijs van de jury en de award voor de bijzondere 'portrettering van een vrouw in een speelfilm' waren voor de prent van Christophe Van Rompaey.

copyright iHNed.cz
Al vijftien jaar fleurt het Listapad-filmfestival de nukkige Wit-Russische novembermaand op ('listapad' = 'november'). Jaarlijks worden twintig films uit twintig verschillende landen geselecteerd. Voor ons land was dat dit jaar dus Moskva, Belgija, zoals de titel in de plaatselijke tongval luidt. Dat is Russisch voor Moscow, Belgium, de internationale festivaltitel.

Of de Russisch aandoende titel er voor iets tussen zat bij de prijsuitreiking, is niet bekend. Het verhaal over hoe deze randgemeente van de Arteveldestad aan zijn naam kwam, schijnt zijn oorsprong trouwens bij Napoleon te vinden. In het hedendaagse Moscou-Vogelhoek, aan de terminus van tram 4, was vóór en na de Slag om Waterloo in 1815 blijkbaar een detachement van het Russische tsarenleger gelegerd...

Geen opmerkingen: